Autor |
zawór nagrzewnicy |
miniver
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 07.04.07 |
Dodane dnia 29-04-2007 14:52 |
|
|
Mam gorący problem z nagrzewnicą - suwak regulacji powietrza ciepłe-zimne nie działa, znaczy przesuwa się, ale powietrze i tak leci cały czas gorące... Przypuszczam, że to wina zaworu nagrzewnicy. Teraz seria pytań:
Czy miał ktoś z Was podobny problem?
Czy można w Polsce dostać taki nowy zawór?
Czy trudno jest to wymienić?
Don't panic! |
|
Autor |
RE: zawór nagrzewnicy |
Wojciek
Użytkownik
Miejscowość: Gliwice
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 29-04-2007 22:14 |
|
|
Zawór można kupić bez problemu, taki sam jak w golfie. Leci ciepłe powietrze? - sprawdź, czy linka jest połączona z zaworem. Co do wymiany to jednocześnie trudno i nietrudno. Trzeba mieć wygimnastykowane nadgarstki i cierpliwość przy odkręcaniu cybantów i ponownym wpinaniu w linkę. Ja tego nie mam, dlatego mój nowy zawór od roku leży w piwnicy niewymieniony |
|
Autor |
wron
Użytkownik
Miejscowość: Bydgoszcz / Chełmno
Data rejestracji: 04.02.06 |
Dodane dnia 29-04-2007 22:54 |
|
|
mój chodzi ale strasznie ciężko ale pomysłu nie mam jak sie za to zabrac
Było 924 '84 ostała się kierownica
jest Renault Laguna 3 GT 204
był Rover 416 Tourer '95
był BMW e39 520i '99 |
|
Autor |
pilatus
Administrator
Miejscowość: Cze-wa/Piaseczno
Data rejestracji: 28.01.06 |
Dodane dnia 30-04-2007 12:10 |
|
|
Problem może też leżeć od strony kabiny kierowcy. Dźwigienka przyczepiona jest do "druta" który na swoim drugim końcu przyczepiony jest do zaworu. Wszystko to działa dobrze pod warunkiem, że:
1. nie urwał się któryś z końcuw "druta" (przytrafiło mi się)
2. nie wysunęła się końcówka pancerza z jej uchwytu (przytrafiło mi się kilkakrotnie, szczególnie od strony dźwigienek.
Ten drugi problem spowodowany jest tym, ze po jakimś czasie drut w pancerzu chodzi z co raz większym oporem i w którymś momencie pancerz wysuwa się ze swojego mocowania. Mocowanie jest kiepskie, bo przy pomocy takiej metalowej blaszki w plastikowym elemencie - ten plastik potrafi się złamać. Ja to sobie przerobiłem na mocowanie śrubką i mam spokój.
pzdr
jacek(pilatus) |
|
Autor |
tona
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 02.02.06 |
Dodane dnia 02-05-2007 15:41 |
|
|
Wojciek nie montowales swojego zaworu wiec minelo cie zaskoczenie...zawor jest identyczny natomiast pracuje odwrotnie- po podlaczeniu bez przerobki cieple bedziesz mial na niebieskiej pozycji suwaka a zimne na czerwonej...bylo juz to bardzo dawno ale pamietam ze troszke sie nakombinowalem zeby bylo "po Bozemu". |
|
Autor |
Wojciek
Użytkownik
Miejscowość: Gliwice
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 02-05-2007 22:50 |
|
|
to mnie zaskoczyłeś teraz Tona! Żeby zrobić go po "Bożemu" trzebyaby w takim razie obrócić go do góry nogami, ale wtedy przymocowanie linki byłoby koszmarem! |
|
Autor |
Misza
Użytkownik
Miejscowość: Chorzow
Data rejestracji: 05.02.06 |
Dodane dnia 03-05-2007 06:33 |
|
|
aaaa to juz wiem czemu tak mialem
Michal/Misza |