Postów: 3476 Miejscowość: Jelenia Góra Data rejestracji: 16.05.07
Dodane dnia 29-01-2014 22:29
Normalnie to chyba byłoby tak:
Spuszczasz chłodziwo z chłodnicy - z dołu na boku jest śrubka 13, myślę że wystarczy spuścić z 1l jak nie chcesz zmieniać wszystkiego...
Odkręcasz wężyk z obudowy termostatu... ten z korkiem.
Odkręcasz obudowę termostatu.
Teraz można wyciągnąć stary termostat.
Wyczyścić wnętrze obudowy termostatu.
Założyć nowy termostat
Założyć nową uszczelkę i skręcić obudowę.
Przykręcić wężyk...
odkręcić i wyciągnąć koreczek odpowietrzający i zalać płynu do max w zbiorniczku.
Rozgrzać silnik i przy otwartym koreczku odpowietrzającym poczekać aż zacznie z niego wyciekać płyn... ewentualnie uzupełnić braki w zbiorniczku.
Jak już nam wyrzuca płyn z "odpowietrznika" to zatykamy go czerwonym korkiem.
Po wystudzeniu uzupełniamy płyn w zbiorniczku do "max" i to chyba byłoby na tyle
Nie należy wlewać "do pełna" bo w 2.0 jest układ ciśnieniowy i przestrzeń powietrzna w zbiorniczku wyrównawczym jest bardzo ważna przy wyższych temperaturach.
Dodane dnia 09-03-2014 21:07
Problem z temperaturą. Nie dogrzewa silnika. Temp. cały czas ponizej optymalnej. Na swiatlach, kiedy pracuje na postoju temp. wzrasta do optymalnej i wlacza sie wentylator. ProsĘ Was o pomysły
Dodane dnia 09-03-2014 21:17
Sprawdzić:
- termostat - może się zawiesza lub nie otwiera kiedy trzeba.
- działanie czujnika temperatury.
- stan chłodnicy - moża zatkana, zapowietrzona itp .
- stan układu chłodzenia - czy gdzieś nie jest zapowietrzony.
Postów: 1176 Miejscowość: Andrychów Data rejestracji: 27.11.13
Dodane dnia 09-03-2014 21:49
sianoz napisał/a:
Problem z temperaturą. Nie dogrzewa silnika. Temp. cały czas ponizej optymalnej. Na swiatlach, kiedy pracuje na postoju temp. wzrasta do optymalnej i wlacza sie wentylator. ProsĘ Was o pomysły
Jak masz lekko poniżej środkowej kreski to moim zdaniem dobrze . Tak mam teraz .
Teraz mam termostat na 80 stopni przedtem był na 87 stopni . Włącznik wentylatora też może mieć różne temperatury włanczania .
Sprawdz jakie masz aktualnie . Wyciąg termostat i wykręć włacznik wentylatora, powinny tam być nabite zakresy temperatur .