Autor |
Plukanie ukladu chlodzenia |
Piotr924
Użytkownik
Miejscowość: Warszawa
Data rejestracji: 13.11.13 |
Dodane dnia 27-04-2016 00:31 |
|
|
Czy ktos z Was plukal uklad chlodzenia, macie jakis skuteczny, bezpieczny sposob? Sa rozne preparaty i rozne patenty, ale obawiam sie czy nie oczysci mi sie za duzo? Mam zalane czerwone Borygo, ktore jest chyba żrące dla aluminium. Uzywacie Borygo w kolorze czerwonym, zielonym, niebieskim czy moze bezwodny plyn Evans?
Porsche 924, '82
"Jeśli coś jest dobrej jakości i o to dbasz, to będzie Ci służyć wiecznie" |
|
Autor |
RE: Plukanie ukladu chlodzenia |
Piotr924
Użytkownik
Dodane dnia 05-05-2016 12:01 |
|
|
Serio nikt nie płukał układu chłodzenia w 30 letnich samochodach?
Porsche 924, '82
|
Autor |
browar
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 01.02.06 |
Dodane dnia 05-05-2016 12:05 |
|
|
Ja używam płynu chłodzącego od Porsche. Nie ma podanego producenta. Jest różowego koloru. Rozcieńczany 1:1 z wodą.
Siem
browar
eS |
|
Autor |
Bluebird Tomek
Użytkownik
Miejscowość: Łódź
Data rejestracji: 15.04.09 |
Dodane dnia 05-05-2016 12:25 |
|
|
Ja w zeszłym roku przed wymianą chłodnicy robiłem płukankę, ale nie używałem do tego niczego poza zwykłym płynem do chłodnic. Jak kupiłem auto to był zalany jakimś rudym płynem, ja używam niebieskiego Petrygo bo jest w miarę łatwo dostępny i w razie potrzeby można wszędzie dostać. Staram się wymieniać płyn co 3 lata i tyle.
|
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Data rejestracji: 24.09.07 |
Dodane dnia 05-05-2016 12:29 |
|
|
Podałbym przepis na zrobienie takiej mikstury - ale po co się bawić w magika-alchemika ?
Kup po prostu gotowy preparat jakiejś zacnej firmy (przeważnie są w postaci koncentratów) i "zagotuj". Przygotuj się jednak na możliwość wystąpienia po takiej operacji przecieków - bo nie wiadomo co teraz kamień i podobny syf uszczelnia w układzie. Ponadto zagadką jest reakcja chemiczna ze starą gumą (węże, uszczelki itp.).
|
|
Autor |
Piotr924
Użytkownik
Dodane dnia 05-05-2016 14:19 |
|
|
Po spuszczeniu płyn był mętny, a po przefiltrowaniu pozostał mazisty osad.
Dlatego sie pytam o Wasze doswiadczenia, bo spodziewam sie rozszczelnienia, po za tym nie wiem jak taki oczyszczacz moze wplynac na wewnetrzne czesci bądź co bądź starego samochodu.
Myslalem zeby ''przepłukać'' wodą destylowaną i ponownie zalać nowym płynem chłodniczym.
Porsche 924, '82
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 05-05-2016 17:12 |
|
|
Auto swoje lata ma i choćby dlatego już nie można przewidzieć jednoznacznie jaka będzie reakcja. Jeśli znasz stan całego układu - stosujesz adekwatne do niego środki. Zaryzykuj więc może pierwsze płukanie środkiem kupionym w sklepie. Od tego co wypłynie z układu po takim zabiegu uzależnisz dalsze kroki.
Woda destylowana - nie pomoże w niczym. Tu chodzi o to aby oderwać chemicznie cały syf ze środka. Więc albo płukanie z prawdziwego zdarzenia albo kosmetyka.
|
|
Autor |
juras
Użytkownik
Miejscowość: łódź
Data rejestracji: 31.01.06 |
Dodane dnia 06-05-2016 06:52 |
|
|
Ja płukałem kiedyś kupionym na stacji benzynowej specyfikiem do płukania układów chłodzenia. Nie wiem czy to dało coś więcej niż dałoby spuszczenie starego płynu no ale zrobiłem to... A "czy nie wyczyści za dużo" to mi nie rozszczelniło więcej niż było już rozszczelnione. Poza tym... jeśli taki specyfik spowoduje rozszczelnienie czegoś to znaczy, że prędzej czy później i tak by się samo rozszczelniło. Takie moje zdanie. Ja bym to zrobił. Krótko mówiąc - jeśli coś ci to rozszczelni to po prostu ujawni słabe punkty układu
2.5 turbo, 2.5 N/A, 2.0 turbo, 2.0 N/A, 0.8 CDI, 0.600
Edytowane przez juras dnia 06-05-2016 06:53 |
|
Autor |
konto_usuniete
Użytkownik
Miejscowość:
Dodane dnia 06-05-2016 13:28 |
|
|
.... i przy okazji płukania zrobisz jednocześnie jego przegląd. Lepiej chyba zrobić to w domowym garażu i bez presji jaka towarzyszy przymusowemu postojowi na trasie. Jak już się bawić - to konkretnie.
Edytowane przez konto_usuniete dnia 06-05-2016 13:28 |
|