924.pl
Nawigacja
Strona Główna
Newsy
Artykuły
Galeria
Forum
Komentarze
Download
Linki
Kontakt
Szukaj
Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
Zobacz Temat
924.pl | Porsche | Problemy techniczne
Autor Cynowanie karoserii - poszukuję warsztatu na terenie Polski
Duke
Użytkownik

Miejscowość: okolice Warszawy
Data rejestracji: 17.09.14
Dodane dnia 13-06-2016 13:51
Czy ktoś z Was ma osobiste doświadczenie z cynowaniem karoserii?
Szukam sprawdzonego blacharza, który opanował tę sztukę. Mam problemy z rdzą w aucie, nie jest jeszcze tragicznie, ale pięknie też nie jest. Nie chcę szpachli, chyba że okaże się że zabawa w cynowanie nie będzie się opłacać.

W pobliżu mam Pana Andrzeja Pleskota, lecz tutaj cena może okazać się zabójcza, więc zanim zwrócę się tam o pomoc, chciałbym wiedzieć czy jest jakaś sprawdzona alternatywa z dala od Warszawy.

Edytowane przez Duke dnia 13-06-2016 13:54
Autor RE: Cynowanie karoserii - poszukuję warsztatu na terenie Polski
wit007
Użytkownik

Miejscowość: Gdynia/Warszawa
Data rejestracji: 12.02.11
Dodane dnia 13-06-2016 14:10
Lepiej opowiadaj co to za auto? Kupiłeś w końcu 944? smiley

Witek
jest: 997 '09 Tor Poznań 1:55,203
było: 964 '91 TP 2:03, 944 '85 TP 2:08, 924 '85, 996 '02

www.komunikado.pl agencja public relations
4337926
Cyryl
Użytkownik

Miejscowość: Sandomierz
Data rejestracji: 02.11.10
Dodane dnia 13-06-2016 16:44
Chodzi o C124?
DjDarecki
Użytkownik

Miejscowość: Pasłęk
Data rejestracji: 07.07.13
Dodane dnia 13-06-2016 18:28
Na czym polega ta " moda " na cynowanie?
1194844
Lamer
Użytkownik

Miejscowość: Podbeskidzie
Data rejestracji: 29.05.11
Dodane dnia 13-06-2016 18:49
Mam już za sobą kilka wycynowanych nadwozi 911 ale jeśli cynowanie ma być lekarstwem na rdzę to moim zdaniem to jakieś pomylenie pojęć.
Cynowanie było wykorzystywane na szeroką skalę również przez Porsche i to na linii produkcyjnej do uzyskania np. idealnych płaszczyzn między poszczególnymi (zdrowymi, wolnymi od rdzy) elementami poszycia karoserii lub szczelin między nimi. W szczególności dotyczy to np. połączenia progów z tylnymi błotnikami (w tym przypadki połączenie spawane CuSI3 a następnie cynowane dla wyprowadzenia powierzchni) , otworu drzwiowego i otworów szybowych, słupków A,B,C lub krawędzi otworów na reflektory.

Może napisz coś więcej co chciałbyś przy pomocy tej cyny uzyskać to łatwiej będzie coś sensownego doradzić ale jeszcze raz podkreślę cynownie TYLKO na zdrową blachę nigdy na rdzę.

911 F
911 G
928 S
Duke
Użytkownik

Dodane dnia 13-06-2016 19:25
@DjDarecki O istnieniu mody dowiedziałem się z Twojego postu. Znajomy, który ma 500E w stanie auta 1-2 letniego, powiedział mi o tej technologii kilka miesięcy temu. Twierdził że był to sposób stosowany przy naprawach przez Mercedesa. Byłem na targach w Nadarzynie, widziałem stanowisko Pana Pleskota, przemawia to do mnie, chcę żeby było to zrobione po bożemu i nie chcę żeby mi ktoś budę spartaczył, podejście, moim zdaniem, jest tylko jedno.

@Cyryl Tak, chodzi o C124,.Zostało przywrócone do niemal pełnej sprawności mechanicznej i działa tak jak fabryka chciała. Pod tym względem jest teraz tak na 4.5/5, zostało parę pierdół, ale to już tylko kwestia czasu. Znalazłem(a właściwie on mnie) fenomenalny warsztat, który przywrócił świetność temu autu, włożył w niego dużo pracy i nie omijał trudnych tematów. Nie mógłbym być bardziej zadowolony z pomocy serwisu.
Gdyby ktoś potrzebował namiaru na świetny warsztat Mercedesa w Warszawie, niezależnie czy ma C107, Hammera, 190 2.3 16v czy nowszy bądź starszy model -> Merctronik, Wał Zawadowski.

@Lamer Czy nie byłeś może na targach w Nadarzynie i nie wystawiałeś gołej karoserii 911 pierwszej serii? Coś mi się kojarzy po Twoim poście, że może to byłeś Ty, akurat wystawca tej karoserii gdy przechodziłem właśnie mówił o cynowaniu(że nie ma sensu łatanie dużych dziur i jest firma tłocząca blachy do starych 911) smiley Chcę usunąć rdzę i wszędzie gdzie do wyrównywania powierzchni po ubytkach byłaby użyta szpachla chciałbym cynę. Umówiłem się na oględziny do Pana Pleskota, będę wdzięczny za wszelkie rady, tu lub na PW. smiley Z góry dzięki.

@Wit007 smiley 944 jest blisko, jak tylko będzie to się pochwalę smiley

Teraz jest C124, auto od kiedy je mam wizualnie niewiele się zmieniło, ale mechanicznie stało się bardzo dużo. W 10 miesięcy zrobiłem 15 tysięcy kilometrów i większość chochlików została usunięta. Silnik chodzi równo, wtrysk ustawiony nie na słuch a zgodnie danymi fabrycznymi, mało pali(jak na M103), zawieszenie nie ma luzów, geometria jest ustawiona itd. Teraz cieszę się na każdą jazdę tym autem.

[img]http://s32.postimg.org/isd3ll8ch/IMG_20160510_071323.jpg[/img]

[img]http://s32.postimg.org/amleckoe9/IMG_20160613_150229.jpg[/img]

Miałem się podzielić w innym temacie, ale ostatnio jadąc do Warszawy odkryłem taki piękn

Edytowane przez Duke dnia 13-06-2016 19:38
Lajka
Użytkownik

Miejscowość: Jakieś takieś
Data rejestracji: 13.07.08
Dodane dnia 13-06-2016 19:38
jak dla mnie przerost orm nad treścią - nie przy takim aucie.
Żeby to miało sens trzeba budę rozebrać do gołego i robić od podstaw...a cynowanie w kilku miejscach dla uspokojenia sumienia...bez sensu.
Chyba że planujesz np wymianę jakiegoś stałego elementu blacharskiego i chcesz wycynować zamiast szpachlować - ale wówczas jeźdź do Pleskota i tyle.
Tylko czy do tego potrzebne cynowanie?
Zależy od powierzchni styku, można wypełnić spawane powierzchnie samym spawem i wyrównać na zero - o ile są idealnie dobrane.
Kwestia umiejętności i fachu w rękach.

Prawdziwy nick -> Łajka smiley
Duke
Użytkownik

Dodane dnia 13-06-2016 19:39
Ok, to jest myśl, czy możesz podać konkretnego specjalistę : ) ?

Auto robię pod siebie, nie zamierzam go sprzedawać, lubię je, tylko kupować co jakiś czas kolejne. Nie patrzę przez pryzmat opłacalności w kontekście sprzedaży teraz czy nawet za kilka lat. Za 10 lat C124 solidnie się przerzedzą.

Edytowane przez Duke dnia 13-06-2016 19:50
Lajka
Użytkownik

Miejscowość: Jakieś takieś
Data rejestracji: 13.07.08
Dodane dnia 13-06-2016 19:58
Nie wiem co chcesz naprawiać i skąd jesteś - mogę pomóc tylko we Wrocławiu.

Prawdziwy nick -> Łajka smiley
Duke
Użytkownik

Dodane dnia 13-06-2016 20:34
Ok, wszystko już jasne, dziękuję za rady, wiem co robić.

Pozdrawiam.